Pnömatik

25.10.2024 - Cuma 19:39

Endüstriyel alanlarda çalışmaların daha etkili şekilde çalışabilmesi adına pnömatik sistemler de artık çok daha aktif kullanılmaya başlanmış durumda. Pnömatik, ağırlıklı olarak mekanik sistemlerdeki uygulamalar için tercih edilir. Kullanılan bu sistemler havanın basıncı ile hareket ederler. Pek çok avantajı içerisinde barındırmasından dolayı şimdilerde pnömatik sistemler farklı alanlarda aktif şekilde kullanılmaya devam ediyor.

Pnömatik Nedir?

Gaz ya da hava kullanılarak mekanik hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlayan sistemler, pnömatik olarak tanımlanır. Bu sistemlerin incelenmesi sırasında da görülebileceği üzere içerilerinde başta hareket edebilen silindirler olmak üzere valfler ve farklı mekanik parçalar yer alır. Kontrollü ve güçlü şekilde hareket sağlamasından dolayı özellikle ağır sanayi uygulamalarında aktif olarak kullanıldıkları görülebilir.

Pnömatik Sistemlerin Çalışma Prensibi Nedir?

Temelde pnömatik sistemler gaz ya da hava basıncı aracılığı ile mekanik hareketleri ortaya çıkartırlar. Sistemlerin çalışma prensibi ise havanın ya da gazın basıncı kullanılıp silindir içerisinde pistonun hareket ettirilmesidir.

Silindir içerisinde pistonun geri ya da ileri hareket ettirilmesi ile beraber kuvvet meydana gelir. Elde edilen kuvvet de silindirin çıkışındaki bağlantı noktasına iletilerek mekanik hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlar.

Sistemdeki kompresör, gazı ya da havayı kompres eder ve hava deposuna basınç gönderir. Hava deposu da bu basıncı saklar ve kullanıma hazır hale getirir. Kontrol vanası basıncın akmasını kontrol ederken aküatör ya da silindir ise bu basıncı kullanarak mekanik hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlamış olur.

Pnömatik Çeşitleri

Kullanımı esnasında her zaman en yüksek performansın elde edilebilmesi adına pnömatik çeşitleri kendi içlerinde farklılıklar gösteriyor. Farklı çeşit ve uygulamalarda sıklıkla kullanılan pnömatik sistemler temelde ise iki ana kategori üzerinden tanımlanabilir.

  • Tek silindirli Pnömatik sistem: Tek silindire sahip olan sistemde yalnızca bir adet kontrol vanası ve silindir yer alır. Kapıların açılıp kapanması gibi basit hareketlerde istenilen sonuçların elde edilmesini sağlar.
  • Çok silindirli pnömatik sistem: Bu sistemde modeline göre birden fazla kontrol vanası ve silindir bulunur. Tek silindirli sistemlere nazaran çok daha karışık olan hareketler için tercih edilir. Otomatik sistemlerde ve endüstriyel makinelerde ağırlıklı olarak kullanıldıkları görülebilir.

Kullanılacak sistemlerden istenilen performansın elde edilebilmesi adına mutlaka gereksinimler göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece sistemin kullanılması esnasında en iyi sonuçlara ulaşılması mümkün hale gelmiş olur.

Pnömatik Sistemlerdeki Temel Parçalar

Kullanılan pnömatik sistemlerdeki parçalar, kullanım esnasında işlevselliğin üst düzeylere çıkartılması adına önemlidir. Parçaların başında ise pnömatik silindir gelir. Pistonlu yapıya sahip olan silindiler, lineer hareket sağlamaları ile bilinir. Valfler ise hava akışını kontrol ederek yönlendirir.

Sistemlerdeki kompresörler havayı sıkıştırıp basınçlı hava üretirken, hava depoları da sıkıştırılmış havayı depolar. Bu havanın temizlenmesi içinse hava filtresi devreye girer. Aşırı basınç regülatör tarafından önlenir ve hortum ile hava akışı doğru şekilde iletilir. Sistemdeki sensörler ise başta hava basıncı olmak üzere akış hızı ve temel parametreleri ölçer.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.