İnsanlar pandemiye rağmen bayram ziyaretinden vazgeçmedi
Mondelēz International Türkiye’nin yarım asırlık markası ve ‘Her Bayramın Şekeri’ Kent, Ramazan Bayramı öncesi bayram ritüelleri ve şeker satın alma-tüketim alışkanlıklarına özel bir araştırmaya imza attı. Türkiye çapında, kadın-erkek, 25-65 yaş arası gerçekleştirilen ve tüm SES gruplarını kapsayan araştırma sonuçları, hayatımızın son iki yılını etkisi altına alan pandemiye rağmen insanların bayramlaşmadan ve ziyaretçilerine şeker ikram etmekten vazgeçmediklerini gösteriyor.
150’yi aşkın ülkede faaliyet gösteren Mondelēz International’ın, çatısı altında bulunan ve bayram şekeri kategorisinin lider markası olan Kent, bu yıl Ramazan Bayramı öncesinde, gerçekleştirdiği Bayram Tüketim Alışkanlıkları araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Sia Insight tarafından gerçekleştirilen araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Tekirdağ, Erzurum, Gaziantep, Bursa, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Samsun, Malatya ve Trabzon olmak üzere Türkiye çapında 15 ilde gerçekleştirildi.
Bayram dönemindeki tüketici davranışlarını ve bayram şekeri tüketim-satın alma alışkanlıklarını anlamak amacıyla yapılan araştırma aynı zamanda pandeminin bu davranışlar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.
Aile, komşular ve arkadaşlarla bir araya gelme ile güçlü bir ilişkisi olan bayramlar, Türk halkı için büyük önem taşıyor. Araştırma sonuçları pandemi nedeniyle azalma olsa da insanların bayram ziyareti yapmaktan vazgeçmediğini gösteriyor.
Her üç kişiden ikisi bayram ziyareti yapıyor
Bayram ziyaretleri yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik kesim veya bölge farkı gözetmeksizin benzeşme gösteriyor. Ortalama olarak 1 kişi bayram döneminde toplam 8 ziyaret gerçekleştiriyor ya da ziyaret alıyor. Araştırma sonuçları, bayramların aile, komşu ve arkadaşlarla bir araya gelme ile güçlü bir ilişkisi olduğunu da ortaya koyuyor. Her 3 kişiden 2’si bayramı aile, akraba, komşu, arkadaş ziyareti yaparak veya ziyaretçi kabul ederek geçirmeyi tercih ediyor. Her 4 kişiden 1’i ise bayramlarda tatile gitmeyi düşünüyor.
Son iki yıla damgasını vuran pandeminin bayram ziyaretlerini azaltsa da ortadan kaldırmadığı görülüyor. Bu dönemde bayram ziyareti yapanların oranı yüzde 70. Bayramı evinde ailesiyle geçirenlerin oranı yüzde 27 iken yüzde 18 memleketine, yüzde 9 da tatile gittiğini belirtiyor.
Her bayram ziyaret yaparım diyenlerin sayısı Covid 19’la birlikte azaldı
Bununla birlikte pandemi, bayram ziyareti davranışını önemli ölçüde değiştirdi ve ziyaret sıklığı önemli ölçüde azaldı. Covid 19 öncesi her bayram ziyaret yaparım diyenlerin oranı yüzde 73 iken Covid 19 sonrası bu oran yüzde 30’a geriledi. İnsanların yüzde 63’ü pandemi öncesi döneme göre daha az bayram ziyareti yapıyorum derken yüzde 5’i tamamen durdurduğunu ifade etti.
Bayram alışverişinin vazgeçilmezi ‘Bayram Şekeri’
Her 10 kişiden 8’i ziyaretçilerine şeker ikram ediyor. Katılımcıların yüzde 82’sinin ziyaretçilerine şeker ikram ettiğini belirten araştırmada, şekerlemeyi yüzde 73’şer oranla çay ve çikolata takip ederken, onları yüzde 72 ile kahve izliyor. Bunların dışında insanların yarısı misafirlerine ev yapımı hamur işleri ve lokum, yüzde 20’si de paket bisküvi ve kurabiye ikram ediyor. Misafirlerine baklava ve tatlı ikram edenler ise sadece yüzde 2.
Tüketicilerin yüzde 91’i bayram alışverişlerinde mutlaka bayram şekeri alıyor, AB sosyo-ekonomik segmentte ise bu oran yüzde 96 ile en üst sırada. Bayram harçlığı verme geleneği yüzde 86’lık oranla hala devam ediyor. Harçlık dışında yüzde 85 oranla en sık şeker hediye ediliyor. Onu yüzde 69 ile çikolata, yüzde 20 ile de mendil, çorap gibi küçük hediyeler ve yüzde 17 ile de oyuncak izliyor.
Bayram şekerini indirim marketlerden alıyoruz
Katılımcıların yarısından fazlası bayram şekerini bayram döneminde 1 defadan fazla, her 3 kişiden 2’si ise market alışverişlerine her gidişinde 0,5-2 kilo arası aldığını belirtiyor. Bayram şekeri alımının ana vesilesi bayram olmakla birlikte diğer birçok sebeple de alınıyor. Ayrıca sadece çocuklar için değil, yetişkinler de gözle görülür şekilde şeker tüketiyor. Bayram için şeker alanların oranı yüzde 91 iken evlilik-nişan gibi kutlamalar için şeker alanların oranı yüzde 44, yüzde 40’ı da sadece canı çektiği için şeker alıyor.
Bayram şekeri satın almak için en yaygın kullanılan kanal yüzde 60 ile indirim marketleri, onu yüzde 53 ile ulusal zincir mağazalar izliyor. AB SES grubu içinse ulusal zincir mağazalar 1. sırada yer alıyor. AB SES’te online satış kanallarının kullanımı oldukça yüksek.
Her 10 tüketiciden 2’sinin aklında tek bir marka var
Bayram şekeri alışverişinde marka tercihi ve sadakatinde kutuplaşma olduğu görünüyor.
Her 10 tüketiciden 2’sinin aklında tek bir marka var ve o markayı satın alıyor. Yüzde 32’sinin ise aklında tek bir marka var ancak satın almaları piyasa koşullarına göre değişebiliyor.
Bayram denince akla ilk gelenlerden Türkiye’nin yarım asırlık markası Kent ise yüzde 82 oranla akıllardaki en üst marka. Aynı zamanda tüketicilerin yüzde 21’i de satın alınacak tek marka olarak Kent’i söylüyor. Sadakat oranı en yüksek marka olarak gösterilen Kent, demografik gruplar arasında son bir yılda en çok satın alınan şeker markası. Kent, Marmara Bölgesi’nde batı ve doğu bölgelerine göre daha fazla tercih ediliyor.
Genel olarak Türkiye’deki bayram şekeri tüketimine baktığımızda ise 3,42 kg ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Onu 2,76 kg ile Karadeniz, 2,58 kg ile İç Anadolu, 2,54 kg ile Marmara, 2,44 kg ile Doğu Anadolu, 2 kg ile Akdeniz ve 1,71 kg ile Ege Bölgesi takip ediyor.
Türkiye’de hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi 2,47 kg
Kent markasıyla gerçekleştirdikleri Bayram Tüketim Alışkanlıkları araştırması sonuçlarının da gösterdiği üzere, bayramlaşma ve bayram şekerinin vazgeçilmez geleneğimiz olduğunu belirten Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz de bu yılki bayram şekeri üretimi hakkında bilgi verdi. “Pandemi nedeniyle son iki yıldır bayramlaşma şeklimiz de günümüzün koşullarına uygun olarak gerçekleşiyordu. Ama nihayet bu yıl sevdiklerimizle beraberce geçireceğimiz o eski bayramlara geri dönüyoruz. Ne mutlu ki bize bu yıl da bayramlaşmanın vazgeçilmez parçası olan, gelenek ve göreneklerimizi yaşatan bayram şekeri üretimimizi herhangi bir aksaklık olmadan tamamladık. 13.000 tonluk şeker üretiminin bu bayram için planladığımız 10 bin tonluk üretimini tamamladık. Aynı zamanda Türkiye genelinde kasaba pazarları da dahil olmak üzere 7.500 geleneksel satış noktasında, 30.000 de modern satış noktasında bayram şekeri dağıtmaya ve iki bayram döneminde toplam 7000 kişiye ek istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Bununla birlikte başta Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya olmak üzere 50’den fazla ülkeye bayram şekerlerimizi ihraç ediyoruz. Türkiye’de hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi 2,47 kg ve toplam bayram şekeri tüketimi ise 24-26 bin ton. Bu yıl da aynı rakamlara ulaşacağımızı öngörüyoruz.” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
En kolay ticaret yapılan Afrika ülkesi Ruanda